Sportpools.net bestaat 10 jaar!

Geplaatst op 1 apr 2016 07:00   door aart

Sportpools.net bestaat vandaag 10 jaar en dat willen we niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Om daarbij stil te staan willen we je graag meenemen in onze geschiedenis en Sportpools vandaag de dag. Het Sportpools zoals je dat nu kent is een voortzetting van het voormalige Wielerpools. Het concept bestaat inmiddels al een kleine 17 jaar.

Voor het ontstaan van Wielerpools moeten we teruggaan naar de vorige eeuw. We schrijven 1999 en de personal computer, beter bekend als PC, begint aan zijn opmars. De tijd dat op de vraag 'heeft u een mobiele telefoon?' de volgende antwoorden werden gegeven: "als ik ergens strand dan is er ook altijd wel een telefooncel of een boer met een telefoon", "ik ben een student, ik heb een antwoordapparaat en dat is prima" en "als mensen mij willen bereiken kunnen ze dat met een brief doen". Hoe anders is dat nu.

De vaak erg grote computer met beeldscherm als een toeter draaide op Windows 95 of 98. Iets wat destijds begon als een wielerpool op Excel-sheets is inmiddels uitgegroeid tot een levendig en groeiend platform voor wieler- en tennisfanaten. Je kunt het met recht een uit de hand gelopen hobby noemen. En we zijn enorm trots op deze hobby.

Sportpools door de jaren heen

Zoals eerder vermeld is het allemaal begonnen met een volautomatisch Excel-blad. In 2002 is dit in de vorm van een website verder gegaan: Wielerpools.com. In de tijd werden logischerwijs alleen de wielerpools georganiseerd. Met het oog op de toevoeging van een nieuwe sport is het jaar daarna Wielerpools omgedoopt tot Sportpools.net. Datzelfde jaar hebben we een klein dipje gehad in het aantal deelnemers, vermoedelijk doordat we even niet vindbaar zijn geweest (opvallend in de deelnemersaantallen van de Tour de France: dipjes tijdens EK's en WK's, is voetbal zoveel mooier dan de koers?)

"Sportpools.net. Est. April 1, 2006. Weight: 1234 kb."

Het eerste jaar zijn we uiteraard doorgegaan met de wielerpools. In het 1e jaar van Sportpools is de tennispoule opgezet. Daarbij hebben we voor een soortgelijke opzet als bij wielrennen gekozen. Kies 13 tennissers, een kluns en een joker. De zwartelijst punten worden uitgedeeld op basis van de plaatsingslijst.

Wimbledon, de eerste tennispool

Wimbledon 2006 is de eerste tennispoule geweest. Wat niemand weet is dat ook de Australian Open van 2006 is georganiseerd. Weliswaar onder een klein gezelschap. De Australian Open fungeerde als test en werd daarmee een strijd tussen de crew. De test verliep goed en daarmee was er groen licht voor de tennispools. Wimbledon 2006 werd de eerste officiële tennispool in de geschiedenis van Sportpools.

De finale ging destijds tussen Rafael Nadal en Roger Federer met als winnaar laatstgenoemde. Andy Roddick strandde in de kwartfinale en ene Novak Djokovic schopte het toen al tot de achtste finale. 2007 is uiteindelijk het jaar van zijn grote doorbraak geworden. Met winst in Miami en Montreal en een finaleplaats op de US Open. Andere tijden sport...

De eerste Eendagskoersen poule

De toevoeging van de tennispools smaakte naar meer. Met het toenmalige aanbod waren er 7 momenten in het jaar dat er meegespeeld kon worden met een team. In het 2e jaar van Sportpools zijn de Eendagskoersen toegevoegd. Daarmee kon nagenoeg het hele jaar worden gespeeld op Sportpools. Toen nog in een hele andere opzet dan dat die nu is.

Allesandro Ballan, Stuart O'Grady, Óscar Freire, Stefan Schumacher en Danilo Di Luca wonnen dat jaar achtereenvolgens de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Brabantse Pijl, Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. Inmiddels zijn we bijna tien jaar verder en zijn mannen als Arnaud Démare, Peter Sagan en Greg van Avermaet sterkhouders in het peloton.

Op onderstaande afbeeldingen is te zien hoe we van Wielerpools naar Sportpools, van wielrennen naar wielrennen én tennis, van Jan Ullrich naar Johnny Hoogerland en van oranje, blauw, oranje, blauw en uiteindelijk naar zwart zijn gegaan.

Subleagues

Een van onze vele kenmerken is de subleagues. Meespelen samen met en tegen je vrienden, familie, collega's. Zo zijn bijvoorbeeld de grotere subleagues Wielerflits, A.A. Drink, CIBER en Hattrick die al jaren meespelen. Subleague Tour de Leiden organiseert jaarlijks een heus evenement rond de Tour de France poule van Sportpools. Zo delen de Leienaren dagprijzen uit, wordt er naar de koers gekeken in de plaatselijke kroegen en wordt er een boottocht georganiseerd.

Ontwikkeling van Sportpools.net

Iets waar we continu mee bezig zijn geweest en nog steeds zijn is gebruiksvriendelijkheid en de user interface. De tijd voor blijven en altijd verbeteren. Elk jaar in de winterperiode evalueren we: waar is ruimte voor verbetering en hoe vullen we dat in? Hoe houd je het spel aantrekkelijk en hoe maak je het spel interessant voor nieuwe leden?

Een goed voorbeeld daarvan is de finetuning van de Eendagskoersen poule. Deze spelvorm is zoals eerder vermeld in 2007 toegevoegd. We denken daarbij nu het optimale spel te hebben. Een kleiner aantal renners dat je moet kiezen en de handicaps die je uitslag kunnen maken of breken.

Ook de carrière klassementen hebben we zo gemaakt dat ook nieuwe Sportpoolers nog volop mee kunnen strijden. Punten die je in het verleden hebt behaald worden elk jaar iets minder waard. Dat houdt in: elk jaar worden carrièrepunten die je in een bepaalde poule hebt behaald met 10% verminderd. Daardoor kan eigenlijk iedereen nog worden bijgehaald in het carrière klassement.

Achter de schermen zijn design, navigatie en misschien wel een nieuwe sport belangrijke onderwerpen. Genoeg ideeën in de koker. Op naar de volgende 10 jaar!

Han en Aart van Sportpools.net

Wielerpools door de jaren heen

Tennispools door de jaren heen

Ander nieuws
Eendagskoersen - update
geplaatst op 2 mrt 2022 11:52
Tourpool 2021 opent zaterdag 29 mei
geplaatst op 24 mei 2021 19:20
EK-voetbal selecties deelnemende landen
geplaatst op 24 mei 2021 15:14
EK-pool opent op zaterdag 22 mei
geplaatst op 21 mei 2021 12:58