• Laatste update 29 mei 2023 15:01

Spelregels

Op deze pagina vind je de spelregels van onze WK pool. Mocht je nog vragen hebben dan kun je kijken bij de veelgestelde vragen of contact met ons opnemen via het contactformulier.

1. Voorspellingen

Bij de WK-pool van Sportpools.net probeer je zoveel mogelijk punten te halen met het juist voorspellen van uitslagen, met de doelpunten en assists die jouw topscorers maken en met het vooraf voorspellen van de kampioen. Op je persoonlijke voorspellingspagina vul je voor elke fase (groepsfase, achtste finale, kwartfinale, halve finale en finale) de uitslagen van de wedstrijden en topscorers in. Het spel is verdeeld in twee fases: de groepsfase en de knock-outfase. Hierna geven we per fase aan hoe je een complete voorspelling maakt en hoe je punten kunt scoren.

In de groepsfase kan je op verschillende manieren punten verdienen: met je voorspellingen van de wedstrijden, met zes topscorers en het invullen van de kampioensvoorspelling.

• Wedstrijduitslagen
    De groepsfase bestaat uit 8 groepen waarin in elke groep 6 wedstrijden worden gespeeld. Voor de groepsfase voorspel je dus 48 wedstrijden waarmee je punten kunt verdienen.

Resultaat voorspelling Punten
    Toto en uitslag juist
    (voorbeeld: voorspelling 3-0, uitslag 3-0)
    90
    Toto juist
    (voorbeeld: voorspelling 2-2, uitslag 1-1)
    60

Reguliere speeltijd en extra tijd
    De einduitslag die we tijdens de groepsfase opnemen is de stand na 90 minuten (reguliere speeltijd) en de eventuele extra tijd die wordt bijgeteld.

• Topscorers
    Voorafgaand aan de groepsfase selecteer je zes topscorers. De spelers die je selecteert kunnen in maximaal drie wedstrijden punten scoren per assist of gescoord doelpunt. We onderscheiden daarin drie waarderingen, gebaseerd op de positie van de speler:

Positie Punten
    Verdediger en keeper, per assist/goal 72
    Middenvelder, per assist/goal 36
    Aanvaller, per assist/goal 18

Eigen doelpunt
    Voor een eigen doelpunt worden geen punten en/of strafpunten toegekend aan de speler. Punten voor de assistgever worden wel toegekend.

• Kampioensvoorspelling
    Je kan punten scoren door het juist voorspellen van de kampioen. Deze voorspelling kan je eenmalig doen voorafgaand aan de eerste groepswedstrijd.

Voorspelling Punten
    Juiste voorspelling kampioen 250

Geldige inschrijving
Je team is alleen geldig als je voorspellingen voor alle wedstrijden zijn ingevuld, je zes topscorers hebt gekozen en je een voorspelling hebt gedaan voor de kampioen. N.B. Spelerslijsten kunnen veranderen. Controleer dus voor de deadline je ingevulde topscorers. Een incomplete voorspelling wordt niet verwijderd uit de pool.

Deadline
De deadline voor het voorspellen van de groepsfase is voorafgaand aan de eerste groepswedstrijd: zondag 20 november 17:00 (GMT+1).

In de knock-outfase kan je op verschillende manieren punten verdienen: door je voorspelling van wedstrijduitslagen en met vier topscorers.

De knock-outfase bestaat uit 8 achtste finales, 4 kwartfinales, 2 halve finales, troostfinale en 1 finale. Voor de knockout-fase voorspel je dus 16 wedstrijden waarmee je punten kunt verdienen.

Verlenging en extra tijd
    Vanaf de knock-outfase zijn verlengingen mogelijk. Als er een verlenging komt, wordt de einduitslag bepaald na de verlenging: 120 minuten en extra tijd.

Strafschoppenserie
    Er worden geen punten toegekend voor het team dat de strafschoppenserie wint. Je hoeft het team dat de strafschoppenserie wint niet te voorspellen.

Resultaat voorspelling (120 minuten + extra tijd) Punten
    (voorbeeld: voorspelling 1-1, uitslag 1-1. Team X of Y wint strafschoppenserie)
    150
    Toto juist
    (voorbeeld: voorspelling 2-2, uitslag 1-1. Team X of Y wint strafschoppenserie)
    110
    300
    Toto juist
    200
    Voorafgaand aan iedere ronde van de knock-outfase selecteer je vier topscorers. De spelers die je selecteert kunnen punten scoren per assist of doelpunt. De opbouw en waardering is gelijk aan de groepsfase:

Vanaf de knock-outfase zijn verlengingen mogelijk. Voor doelpunten die tijdens de eventuele verlengingen en extra tijd worden gemaakt worden punten toegekend.

Penaltyreeks
    Een doelpunt tijdens een penaltyreeks (na verlenging) telt niet mee. Een doelpunt uit een penalty tijdens reguliere speeltijd, de verlenging en extra tijd telt wel mee.

Deadline
De deadline voor het voorspellen van de knock-outfase is voorafgaand aan de eerste wedstrijd van de betreffende ronde. Er zijn tijdens de knock-outfase dus vijf deadlines om je voorspelling(en) en vier topscorers door te geven:

• Achtste finales: zaterdag 3 december 16:00 uur.
  • Kwartfinales: vrijdag 9 december 16:00 uur.
  • Halve finales: dinsdag 13 december 20:00 uur.
  • Troostfinale: zaterdag 17 december 16:00 uur.
  • Finale: zondag 18 december 16:00 uur.

De punten worden na iedere wedstrijd bijgewerkt.

De FIFA verstrekt de informatie met betrekking tot wedstrijduitslagen, gemaakte doelpunten en gegeven assists. Deze informatie is leidend bij de verwerking van de WK-pool van Sportpools.net.

Bij de toekenning van doelpunten of assists kan discussie ontstaan. De wijzigingen die FIFA daarin doet nemen wij over in de verwerking van de WK-pool van Sportpools.net. Dit doen wij tot de start van een wedstrijd in een volgende fase in het toernooi. Als voorbeeld: als in de groepsfase een wijziging wordt doorgevoerd dan nemen wij deze wijziging over tot de start van de eerste achtste finale.
Bij de finale houden we de eerste 24 uur aan na het einde van de wedstrijd.

Op dit moment hebben we te maken met de COVID-19 pandemie. Dit kan gevolgen hebben voor het WK en daarmee ook voor onze pool. Er bestaat de mogelijkheid dat het toernooi niet of niet in zijn geheel wordt georganiseerd. Daarom hebben we de volgende randvoorwaarden opgesteld:

• De pool start als de eerste groepswedstrijd van het toernooi wordt gestart.
  • Als het toernooi voortijdig wordt beëindigd blijven de resultaten van de gespeelde wedstrijden geldig.
  • Als het toernooi wordt gestaakt -en op een later moment wordt uitgespeeld- dan wordt de pool ook gestaakt.
  • Na afloop van de pool verdien je carrière-punten. Carrière-punten kun je enkel verdienen indien tenminste de groepsfase wordt voltooid.
  • Als de pool is gestart en een speler wordt uit het toernooi gezet dan zijn geen reserves (voor topscorers) mogelijk.
  • Als de pool is gestart en een team wordt uit het toernooi gezet dan worden geen punten toegekend voor die wedstrijden (geen walk-over).

Bij een gelijke stand tussen deelnemers van de WK-pool van Sportpools.net wordt de ranking als volgt bepaald:

• Degene die de meeste wedstrijden juist heeft voorspeld (toto + uitslag).
  • Indien dit gelijk is, dan wordt gekeken naar degene die de meeste punten heeft gescoord met de gekozen topscorers.
  • Indien dit gelijk is, dan wordt gekeken naar degene die de meeste punten heeft gescoord met de kampioen.
  • Indien dit gelijk is, dan wordt gekeken naar de deelnemers die zich als eerste heeft geregistreerd op Sportpools.net.